Opettajalehden kevättalven 2005 kirjoittelun jälkimainingeista:

Kyseinen kirjoittelu huomioitiin mm. seuraavissa medioissa: Keski-Suomalainen, Uusi Tie, Ylen uutiset, Kristillinen Medialiitto jne. Keskustelu jatkui Opettaja-lehden teeman innoittamana useissa lehdissä kuten Ristin Voitossa kesällä 2005, johon keskusteluun allekirjoittanutkin otti osaa (1, 2).

Opettaja-lehdessä 13.1.2006 professori Esko Valtaoja viittasi haastattelussaan vuoden takaiseen debattiin todeten mm. "Ja kuka haluaisi lapsensa opettajaksi jonkun niistä tyypeistä, jotka taannoin Opettaja-lehdessä yrittivät tarjota "Älykästä Suunnittelijaa" osaksi kouluopetusta?" Tyypit vastasivat.

Vielä niinkin myöhään kuin joulukuussa 2005 käytiin Turun Sanomissa useamman kirjoituksen voimalla keskustelua Opettaja-lehden debatin jälkimainingeissa. Alla näytteeksi Esko Syrjäläisen kirjoitus luvallaan:

Turun Sanomat "Mielipiteet"-palstalla 09.12.2005 julkaistu kirjoitus:

Tieteestä uskonnon korvike?

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja muistaa valikoidun harhaisesti (TS 2.12.) viime kevään Opettaja-lehden evoluutiokriittisiä kirjoituksia.

Opettaja-lehden kirjoituksissa ei puolusteltu Raamatun luomis- eikä vedenpaisumuskertomuksia, ei lyhyen eikä pitkän iän kreationismia, eikä älykästä suunnitelmaa.

Aiheina olivat evoluution ja etiikan kytkökset, polveutumisopin eli makroevoluutioteorian huijaukset (Piltdownin ihminen ja Haeckelin alkiot) ja ongelmat, esimerkiksi Harvardin prof. Stephen Jay Gouldin kehittämä hyppäyksellinen evoluutioteoria. Fossiiliaineiston näyttö ei hänen mielestään tukenut perinteistä asteittaista, hidasta evoluutiota, vaan lajien muuttumattomuutta. Sosiaalidarwinismia, vahvimman eloonjäämisoppia, ei kukaan enää kannata. Siitähän on jäänyt turhan ikävät jäljet historiaan - Hitlerin natsismin sovellus.

En ymmärrä, piispa Ambrosiuksen tietofinlandialla palkitseman ja suureen julkisuuteen nostaman, professori Valtaojan evoluutioteorian kritisoimiseen liittyvää pelon lietsontaa. Maailman sadasta parhaimmasta yliopistosta on yli puolet USA:ssa, silti vain 12 prosenttia amerikkalaisista uskoo makroevoluution mukaiseen elämän syntyyn ja kehitykseen. Kaikissa USA:n osavaltioiden julkisissa kouluissa opetetaan evoluutioteoriaa ja vain neljässä paljon parjatussa osavaltiossa saa rinnalla esittää evoluutiokritiikkiä. Uskonto ei ole koulujen oppiaine. Olen hyvin tyytyväinen Opetushallituksen ylijohtaja Aslak Lindströmin YLE:n haastattelussa 3.6. 2005 opettajille suomaan oikeuteen ilmaista perusteltu eriävä näkemyksensä makroevoluutiosta.

Jos evoluutioteoriasta tehdään aksiooma, jota ei saa kritisoida, se on siirtynyt tieteen ulkopuolelle. Toivoisin myös leimakirveiden heittelyn loppuvan: tieteestä on tulossa postmodernille ihmiselle uskonnon korvike. Sitä tällainen leimaava kirjoittelu kuvastaa.

Esko Syrjäläinen Biologian lehtori Espoo
Perusteet.tk