Suomen Viikkolehdessä 6/2013. Tekstimuodossa alla.


Higgsin ”jumalhiukkanen” ja fysiikan kysymysmerkkejä

Cern on maailman merkittävin hiukkaskiihdystyslaboratorio, jossa on löydetty ja varmasti myös löydetään tulevaisuudessa lisää uutta informaatiota liittyen maailmankaikkeuden ihmeisiin ja fysiikan mallinnukseen. Näin vähitellen käsitämme hieman paremmin, miten kaikki toimii.

Tämän hetken fysiikan tutkimuksen kuuma aihe on Higgsin hiukkanen.

Higgsin hiukkasta kutsutaan myös raflaavalla nimellä ”jumalhiukkanen”. Nimi on jokseenkin yliampuva, mutta kertoo tutkimuksen tämän hetkisestä tilasta, jossa fysiikassa etsitään kuumeisesti selitystä niinkin itsestään selvältä vaikuttavalle asialle kuin massalle. Tähän asti ei ole tiedetty eikä vieläkään tiedetä, miksi hiukkasilla on massa eli miksi ne ylipäätään painavat jotain.

Tutkittavaa riittää

Sekulaarimediassa Higgsin hiukkasta on rummutettu suurena läpimurtona. Esimerkiksi eräs maakuntalehti kirjoitti tammikuussa 2013, että ”sen varmistuminen vahvistaisi fysiikan standardimallin siitä, miten maailmankaikkeus syntyi”. Tätä hiukkasen varmistuminen ei sentään tekisi.

Esimerkiksi Tiede-lehden 6/2012 artikkelissa fysiikan DI Maria Korteila toteaa, että mahdollisesti varmistuessaan Higgsin hiukkanen sopii tämän hetken fysiikan standardimallin lisäksi myös sen kilpailijanakin nähtyyn supersymmetriateoriaan mutta toisaalta myös säieteorian variantteihin. Hiukkanen ei löytyessään millään tavoin mullistaisi maailmankuvaamme.

Korteila jatkaa todeten että standardimallin toistaiseksi merkittävin puute on ettei se kykene selittämään gravitaatiota eli painovoimaa eikä myöskään pimeää ainetta (jos sitä on olemassa). Fysiikan standardimalli ei nimittäin vielä Higgsin jälkeenkään pystyisi mallintamaan kuin kolmen luonnon perusvoiman vuorovaikutussuhdetta.

Ja vaikka Higgsin hiukkanen saataisiin vahvistettua, se ei silti vielä yksinään riitä kertomaan edes sitä, miksi eri alkeishiukkasten massat poikkeavat toisistaan jopa miljardikertaisesti. Tutkittavaa siis todellakin riittää.

Mikäli Higgsin hiukkanen osoittautuu yhdeksi hiukkasen massan selittämiseen tarvittavaksi komponentiksi, olemme päässeet taas askeleen eteenpäin tiellä jonka historian ehkä arvostetuin fyysikko Sir Isaac Newton toivoi olevan ”Jumalan ajatusten ajattelua Hänen jäljessänsä”.

Kaikki tehdään uudeksi

On suorastaan huvittavaa, että niinkin arkiset ja perustavaa laatua olevat ilmiöt kuin kappaleen massan ja siihen liittyvän painovoiman tapaisten voimien perimmäiset syyt ovat meille edelleen tuntemattomat.

Ja oikeasti. Emmehän me syytä sittenkään tiedä, vaikka tietäisimme mitkä hiukkaset ja voimakentät niitä välittävät ja miten. Tiedämme vain enemmän siitä, miten ne toimivat, aivan kuin avaisimme vanhanaikaisen kellokoneiston ja pääsisimme näkemään, mikä ratas pyörittää toista jotta viisarit liikkuvat kuten liikkuvat. Tällaisiin asioihin luonnontiede voi vastata.

Todelliset alkusyyt eli se mistä rattaat ovat tulleet onkin sitten jo eri juttu.

Entinen kotikaupunkini Seinäjoen kirkkoherra, teologiasta ja luonnontieteestä tohtorinväitöskirjansa tehnyt nykyinen Espoon piispa Tapio Luoma totesi tähän tapaan: ”Maailmankaikkeuden sisältö ei riitä antamaan selitystä itselleen. Siihen tarvitaan teologiaa.”

Siihen tarvitaan Raamattua, joka kertoo, Kuka on kaiken luonut ja Kuka pitää kaikkea koossa. Ja kuka tekee kaiken pian uudeksi, poistaen nykyisen maailman kirouksen ja turmeltuneisuuden luonnonlait.

Kun tämä tapahtuu, mekin muutumme Herran Jeesuksen Kristuksen kirkkauden kaltaisuuteen niin ruumiiltamme kuin mieleltämme, ikuisiksi ajoiksi vapaiksi kaikesta kirouksesta (Room 8, Ilm 22:3).

Jan Nummensalo
Seinäjoki
www.perusteet.tk
Perusteet.tk