Suomen Viikkolehdessä 25/2009. Artikkelia lainattiin myös NÄKY-lehden elokuun numeron "Muut lehdet" -palstalle. Artikkeli tekstimuodossa.
Takaisin aloitussivulleSensatiohakuisuutta: Ida ja marsilaiset bakteerit

Idaksi nimetty kissan kokoinen apinafossiili esiteltiin toukokuussa näyttävästi maailmalle New Yorkin luonnonhistoriallisessa museossa. Oheistuotteet olivat vahvasti läsnä tilaisuudessa. Esimerkiksi New Yorkin pormestarin Michael Bloombergin vierellä seisoskeli koulutyttö paidassaan mainos History Channelin The Link eli Puuttuva rengas -dokumentista. Samannimistä kirjaakin on jo myynnissä ja sekä tv-yhtiö että kirjakustantaja olivat mainoksineen tilaisuudessa näkyvästi mukana.

Ida-fossiilin julkistamisen yhteydessä annettiin mieluusti ymmärtää, että arvostetut tutkijat uskovat kyseessä olevan tärkeän puuttuvan renkaan ihmisten esi-isien ketjusta. Hypetys onnistuikin erinomaisesti; aina kaukaista Suomea myöten media lauloi kuorossa uutista eteenpäin. Norjalaisen tutkijan Jørn Hurumin tulevaisuus tiedejulkkiksena on varmistettu loppuiäksi.

Selittelyjä
Tiedeyhteisölle norjalaistutkija on saanut viime viikkoina selitellä, miksi tärkeä fossiililöytö valjastettiin näin räikeästi tv-dokumentin ja kirjan markkinointiin ennen kunnollista tieteellistä vertaisarviointia. New Scientist -lehden haastattelussa Hurum myönsikin, että tv-dokumentin väitteet menevät tieteellisesti katsoen liian pitkälle.

Samalla kun tiedemaailmassa Hurumin toiminta on herättänyt kritiikkiä, kreationistit eli luomisopin kannattajat ovat hyrisseet. He voivat lisätä pitkään listaansa taas yhden huonosti valmistellun ”evoluutiosensaation”. Hurum myöntää tämän olevan kiusallisen totta.

”Mopo taisi karata pahemman kerran julkisuudenkipeän tutkijan käsistä” kritisoi esimerkiksi Aamulehden kolumnisti Vesa Vanhalakka.

Kyseenalaista
Hieman samanlainen tapaus oli muutamia vuosia sitten NASA:n suuren kohun saattelemana julkistettu ”elämän merkkejä sisältävä marsilainen meteoriitti?!”. Jälkikäteen biologisen toiminnan jäljet näytteessä on voimakkaasti kyseenalaistettu.

Toisinaan muutama kuukausi tieteellisen mediasensaation jälkeen todetaan, että esitetyt väitteet eivät kestäkään kriittisempää tarkastelua. Tämä ei valitettavasti ylitä kynnystä tavallisessa mediassa. Jatkokeskustelu jää tiedeyhteisön sisälle ja ihmisten mieliin jäävät marsilaiset elämää sisältävät meteoriitit ja Idan kaltaiset ”puuttuvat linkit”.

Tuorein tapaus on suositun ja vuosikymmeniä opetetun ”dinosauruksesta linnuksi” -evoluutiomallin voimakas kyseenalaistaminen Science Daily-julkaisussa 9. kesäkuuta. Oregonin yliopiston tutkijat väittävät viimeisimpien tulostensa osoittavan lopullisesti, että linnut eivät todellakaan ole kehittyneet dinosauruksista.

John Ruben, yliopiston eläintutkimuksen professori joutuu kuitenkin toteamaan: ”Vanhat teoriat kuolevat hitaasti” ja ”Suoraan sanoen, tähän liittyy paljon museopolitiikkaa ja paljon työuria jotka on asetettu tietyn näkemyksen taakse vaikka uusi tieteellinen tutkimus herättäisikin kysymyksiä.”

Tuoreen skotlantilaisen tutkimuksen mukaan 34 prosenttia tutkijoista myöntää jättäneensä tutkimuksista pois aikaisempien tutkimustensa kanssa ristiriitaisia tietoja ja jättäneensä joitakin tietoja pois, ”koska ne tuntuivat vääriltä".

Ei ihme että apostoli Paavali kirjoitti: Talleta se, mikä sinulle on uskottu, ja vältä tiedon nimellä kulkevan valhetiedon epäpyhiä ja tyhjiä puheita ja vastaväitteitä, johon tunnustautuen muutamat ovat uskosta hairahtuneet (1.Tim 6:20-21).

Jan Nummensalo

FM Jan Nummensalo on Seinäjoen vapaaseurakunnan vanhimmistoon kuuluva vesikemisti. Hän ylläpitää uskon ja tiedon suhdetta käsittelevää sivustoa www.perusteet.tk ja puhuu heinäkuussa Suomen Vapaakirkon kesäjuhlilla Joensuussa aiheesta Luomistiede vai evoluutiousko.
Perusteet.tk