Eparissa 28.10.2009 julkaistu kirjoitus. Syksyllä velloneen ruokarukouskeskustelun innoittamana, jossa vapaa-ajattelijat vaativat ruokarukousten lakkauttamista päiväkodeissa ym.
Materialismi ei ole kasvatuksellisesti neutraalia maaperää

Viime aikoina vapaa-ajattelijat ovat toivoneet vapautta hengellisen maailmankuvan kohtaamisesta itselleen ja siinä sivussa vähän muillekin. Seuraavaksi herääkin sitten jo kysymys, milloin hengellisen maailmankuvan omaavat vanhemmat alkavat vaatia muutoksia opetuksen sisältöihin ja tavoitteisiin liittyen historialla spekuloiviin tieteisiin kuten vaikkapa evoluutioteorioihin.

Nykyinen tietomme kemiasta ja biokemiasta ei enää anna sijaa ajatukselle, että biologinen elämä monimuotoisuuksineen olisi syntynyt, kehittynyt ja säilynyt hengissä matemaattisesti täysin uskomattomien onnenpotkujen käsittämättömien pitkien peräkkäisten sarjojen seurauksena. Rehellinen opetus käsittelisi tätä tosiasiaa avoimesti myös muualla kuin uskonnon tunneilla.

Ateismi/materialismi ei ole muutenkaan neutraali suhtautumistapa elämän peruskysymyksiin kuten maailmankuvaan ja ihmiskuvaan. Olenko minä ja muut itsessämme tärkeitä vai pohjimmiltamme vain kierrätettävissä oleva läjä atomeja vailla perimmäistä tarkoitusta? Tämä on yhteiskunnallisesti ja kasvatuksellisesti erittäin merkittävä kysymys.

Nuorilla on taipumus elää uskonsa todeksi, olkoon se mikä hyvänsä. Emme tarvitse uusia jokeloita tai kauhajokia, joissa toivonsa menettäneet ateistinuoret purkavat loputtoman tarkoituksettomuuden tunteensa hirveinä veritöinä.

Tohtori Justin Barrett Oxfordin yliopiston antropologian ja mielen tutkimuskeskuksesta julkaisi 2008 laajaan aineistoon perustuvan tutkimuksen, jonka mukaan ”Lapsen luonnollisesti ja normaalisti kehittyvä mieli saa heidät luonnostaan uskomaan jumalalliseen luomiseen ja älykkääseen suunnitteluun.”.

Tämän luonnollisen kehityksen vahvistaminen olisi omiaan kasvattamaan ihmisiä, jotka uskovat kaikkien olevan tärkeitä ja joilla voi olla elämässään toivo vaikeinakin aikoina. Sitä paitsi monet ovat olleet huomaavinaan että Jumala on todellakin totta. Itsekin kuulun siihen joukkoon jolla ei ole enää epäilystä Luojasta ja Hänen Yhteyshenkilöstään.

Jan Nummensalo, Seinäjoki
www.perusteet.tk

Takaisin aloitussivulle