Dynamite News:ssä Elokuu 2006 julkaistu artikkeli
Pahuus ja apinaihmiset kiusaavat langennutta sielua
Jan Nummensalo

Syntiinlankeemus pahuuden selittäjänä

Narnia -kirjasarjan kirjoittaja, professori C.S Lewis kirjoitti: ”Kristityillä on suuri etu muihin ihmisiin verrattuna, mutta ei siksi, että hän olisi vähemmän langennut tai vähemmän tuomion alainen eläessään tässä langenneessa maailmassa, vaan siksi, että hän tietää olevansa langennut ihminen langenneessa maailmassa.”

Lewis puhui asiaa. Raamattu kertoo meille Jumalan aluksi luoneen hyvän ja täydellisen maailman. Ilman tietoa syntiinlankeemuksesta peräisin olevasta pahuudesta käsityskykymme ja ymmärryksemme Jumalasta, itsestämme, toisista ihmisistä ja luomakunnasta jää tosiaan pahasti vaillinaiseksi. Valitettavasti ajatus syntiinlankeemuksesta ei oikein mahdu monien kristittyjenkin omaksumaan kehitysopin eli evoluution maailmankuvaan.

Uusi oppi?

Evoluutioteorian ja Raamatun yhteensovittaminen johtaa outoihin tulkintoihin. Suomessakin mainetta niittänyt luterilainen piispa John Shelby Spong edustaa uudenlaista uskonkäsitystä: “Darwin tuhosi myös primitiivisen myytin Jeesuksesta. Tämä myytti väittää, että alussa oli täydellinen luomakunta, missä ihmiset lankesivat syntiin ja siksi tarvitsevat pelastajaa. Mutta Darwin sanoo, ettei ollut mitään täydellistä luomistyötä, vaan luominen jatkuu edelleen. …Näin kertomus Jeesuksesta, joka tulee pelastamaan meidät syntiinlankeemuksesta, on järjetön kertomus. …Kuinka siis voisimme kertoa kertomusta Jeesuksesta voimalla ja vakaumuksella ihmiskunnalle, joka ei ole langennut syntiin vaan on ainoastaan keskeneräinen.”

Evoluutioteorian lähtökohdat

Evoluutioteoriat eli kehitysoppi tarkoittaa periaatteessa sitä, että sopiva aineseos ja vesi tuottavat aikanaan itsestään esim. ameeboja. Teorian mukaan ameebat sitten muuttuvat itsestään yhä kehittyneemmiksi otuksiksi kuten apinaihmisiksi ja lopulta ihmisiksi. Paljon muita vaihtoehtoja ei selitykseksi elämälle kyllä jääkään, sillä kehitysoppi ei taivu ajatukseen että mikään yliluonnollinen olisi muovannut maailmamme. Esim. Harvardin yliopiston evoluutiobiologi Richard Lewontin sanoo kehitysopin maailmankuvastaan: tiede ”ei voi sallia jumalallista jalkaa oven väliin". Uskonnoissa sen sijaan ajatellaan yliluonnollisen olevan erottamaton osa maailmaa.

Apinaihmiset, savannien karu jengi?

Niinpä niin, kukapa ei olisi nähnyt riviä selkärankaansa yhä suoremmiksi saavien apinamaisten ukkojen rivistöä marssimassa kohti luomakunnan kruunua. Todellisuudessa on olemassa ainoastaan yksi nykyihmisestä oleellisesti poikkeava hominidilaji, josta on tehty löytöjä runsaasti, nimittäin neandertalit. Yleensä oletetut apinaihmiset on rakennettu rikasta mielikuvitusta käyttäen muutamista luunpaloista. Neandertalin ominaispiirteet omaavia luurankoja, kokonaisia ja osia, on sen sijaan löydetty satoja.

Neandertalit olivat kovia tyyppejä

Neandertalien aivokoppa oli suurempi kuin nykyihmisen ja luuston rotevampi rakenne viittaisi suurempaan lihasmassaan. Tohtori Jack Cuozzo tutki neandertaleja vuosikausia ja totesi: ”Tämä ihmisryhmä on ikääntynyt hitaammin ja elänyt pidempään kuin nykyihmiset.”

Mielenkiintoisia apinaihmisiä! Neandertalit olisivat olleet fiksumpia, vahvempia ja hitaammin ikääntyviä kuin me? Tämä kuulostaa ihan muulta kuin evoluutioteorian mukaiselta kehitykseltä yhä parempaan. Kristitty molekyylibiologi Ian Macreadie toteaakin: ”Evoluutio puhuu kehityksestä, kun taas minä näen kaiken hajoavan palasiksi.”

Raamatun maailmankuvan mukaan elämme –toistaiseksi– syntiinlankeemuksessa tapahtuneen radikaalin muutoksen jälkeisessä, rappeutuvassa maailmassa. Raamattu sanoo mm. ”koko maailma on pahan vallassa”, ”koko luomakunta huokailee” ja ”Luomakunta …on alistettu katoavaisuuden alle”.Geneettinen taantuminen olisi looginen tulos Raamatun ilmoituksen mukaisista olosuhteista planeetallamme ja neandertalin rakenteen omannut ihminen näyttääkin meihin verrattuna ylivertaiselta.

Myös Geologian Tutkimuslaitoksen Heikki Hirvaksen tutkimusryhmä on päätellyt, että ihmiset ovat eläneet jääkauden aikaan vanhemmiksi kuin nykyään. Monet Raamattuun uskovat tiedemiehet ajoittavat jääkauden heti 1. Mooseksen kirjan vedenpaisumuksen jälkeen. Raamatun mukaan vedenpaisumusta seuranneina vuosisatoina ihmisten elinikä putosi nopeasti. Samaan aikaan eleli sekä eliniältään vielä yli 400 vuoteen yltäviä että jo lähes meidän elinikäennusteemme omaavia ihmisiä. Israelissa onkin tehty hautalöytö, jossa sekä neandertalin että meidän kaltaistemme ihmisten luurankoja makoili samassa haudassa.

Neandertalit -ainoat kunnon ihmisfossiilit- eivät ole mikään ongelma Raamattuun uskoville. Kehitysoppiin uskoville asia voipi olla toisin; missä luuraavat kehittymättömät apinaihmiset ja mitä kummaa tapahtui ”kehittyneille” neandertaleille?

Totuuttakin löytyy?

Netistä löytyy valtavasti ilmaista materiaalia Raamatun maailmankuvan suhteesta todelliseen tietoon. Uusia korkealuokkaisia suomalaisia sivustoja on noussut parin vuoden aikana useita. Hyvä linkkikokoelma ja artikkeleita löytyy esim. osoitteesta Perusteet.tk (kirjoittajan sivut). Useita uusia kirjojakin on aiheesta tullut parina viime vuotena, paras valikoima löytyy osoitteesta Perusteet.com.

Lisäkommenttia (vain netissä): Sen verran korjausta, että Spong on eläkkeellä oleva episkopaalinen -ei luterilainen- piispa. Spong on kutsuttu Luterilaisen kirkon ja erikseen piispa Wille Riekkisen toimesta Suomeen useamman kerran kertomaan näkemyksistään. Spong on esittänyt kiistelyä aiheuttaneita ajatuksiaan mm. kirkkopäivien vierailijana 2003 ja häneltä on julkaistu suomeksi ainakin yksi kirja: Miksi kristinuskon tulee muuttua tai kuolla (Kirjapaja 2005).
Perusteet.tk